Med støtte fra Fritt Ord og TV 2 deltar den filippinske journalisten, forfatteren og sjefredaktøren av nettavisen Rappler, Maria Ressa, på konferansen i mai.

Den tidligere CNN-journalisten Maria Ressa er grunnlegger og leder for Rappler, som er blitt en vesentlig nyhetsportal på Filippinene og har mottatt adskillige lokale og internasjonale priser.

Ressa deltar på Mediedagene for å snakke om de store utfordringene hun møter og om det viktige arbeidet hun og Rappler gjør i en del av verden som for oss ofte er langt unna. 

— Maria Ressa har blitt selve symbolet på kampen for pressefrihet og demokrati. Med stor fare for egen sikkerhet har hun gjennom flere år retter et kritisk søkelys mot regimet til Filippinenes president Rodrigo Duterte og hans «trollfabrikker». Ressa er både imponerende og inspirerende og setter et skarpt søkelys på utfordringer i en del av verden vi har en tendens til å glemme. Hennes utrettelige innsats for pressefrihet er konkret og forbilledlig, sier festivalsjef Guri Heftye. 

Duterte-kritikk

De siste årene har Ressa blitt trakassert, forfulgt og arrestert en rekke ganger – på grunn av hennes dekning av korrupsjon, spesielt om næringslivsfolk knyttet til president Rodrigo Duterte. Rappler har vært særlig kritisk i sin omtale av Dutertes «krig mot narkotika».

Duterte har gjentatte ganger langet ut mot Rappler, nektet journalistene adgang til offentlige tilstelninger og forbudt offentlig ansatte å snakke med dem.

Filippinene havner nå helt nede på 134. plass av de 178 landene journalistorganisasjonen Reportere uten grenser har rangert etter pressefrihet. 

Siktet og dømt

I februar 2020 ble Ressa pågrepet og siktet for å ha ærekrenket en forretningsmann i 2012. Påtalemyndigheten siktet henne også for en rekke andre forhold, blant annet brudd på loven om utenlandsk eierskap av mediene og skatteloven. Hun ble i juli kjent skyldig og må sone opptil seks år i fengsel.

Saken blir sett som et forsøk fra regimet på å kneble pressefriheten på Filippinene, og dommen er sterkt kritisert av blant andre Amnesty International, Reportere uten grenser og Human Right Watch. Canadas utenriksminister Chrystia Freeland og USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright var også blant dem som uttrykte bekymring over landets behandling av Ressa, og den ledende menneskerettsadvokaten Amal Clooney sluttet seg til forsvarerteamet hennes.

Da Ressa ble arrestert uttalte hun til pressen: «Obviously this is yet another abuse of my rights. I am being treated like a criminal when my only crime is to be an independent journalist.»

Nominert til Nobels fredspris

Maria Ressa var en av journalistene som Time Magazine kåret til «Person of the Year» i 2018, som fremhevet en gruppe journalister som stod overfor forfølgelse, arrestasjoner eller mord for sitt journalistiske virke. Ressa er en av de 25 personer i Information and Democracy Commission som ble lansert i 2018 av Reportere uten grenser. I 2019 ble hun utnevnt av BBC som en av deres «100 Kvinner 2019». 

Ressa ble også nominert til Nobels fredspris i 2021 av Jonas Gahr Støre. I sin begrunnelse kalte Støre Ressa for «en representant for tusener av journalister verden over».

Les mer om årets program

Foto: Dave Tacon / Polaris / NTB