Sjur Holsens minnepris deles ut for femte gang under åpningen av Nordiske Mediedager 2021 5. mai. Vi leter etter tydelige, uredde og særegne stemmer som har preget samfunnsdebatten det siste året. Hvem mener du fortjener prisen?   

Prisen blir delt ut i samarbeid med Sparebanken Vest, som tok initiativ til prisen. De ønsker å fremme tydelige, uredde og særegne stemmer i samfunnsdebatten, i tråd med Sjur Holsens ånd. Målet er også å fremme interesse for samfunnsengasjement og meningsbrytning, som en grunnstein i et demokratisk samfunn.

Premien er på 100.000 kroner. Disse midlene skal gi vinneren «nye perspektiver og kunnskap som kan komme oss alle til nytte».

— Norge trenger flere stemmer i Sjurs tradisjon

Holsen var kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende fra 2007 og frem til han døde av kreft i oktober 2013. Han vant flere priser for sin journalistikk, og ble hedret med Christieprisen post mortem i 2014.

— Sjur kombinerte tung kunnskap med lett humor. Spissformuleringene gikk hånd i hånd med nyansene. Sjur så ingen motsetning mellom sin kjærlighet til Bergen og Vestlandet og interessen for verden og internasjonalt samarbeid. Norge trenger flere stemmer i Sjurs tradisjon, stemmer som orker å lese, lære og analysere, som vil utfordre uten å polarisere, sier sjefredaktør i Aftenposten og jurymedlem Trine Eilertsen.

Sammen med ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro og retorikkprofessor ved UiB, Jens Kjeldsen skal hun finne frem til en verdig vinner med utgangspunkt i nominasjonene som kommer inn.

Ved første tildeling av Sjur Holsens minnepris i 2016 gikk prisen til Ragnhild Freng Dale. Mottaker i 2017 ble Morten Myksvoll, i 2018 Nancy Herz, og i 2019 var det Marie Amdam som fikk prisen.

— En stor anerkjennelse

Tidligere frontfigur i Razika og ansvarlig for arrangement på hovedbiblioteket til Bergen bibliotek, Marie Amdam, vant prisen i 2019.

— Å vinne Sjur Holsens minnepris i 2019 var en utrolig stor anerkjennelse. Jeg er fremdeles veldig takknemlig og ydmyk, sier Amdam. Hun hadde planlagt en Russlandsreise påsken 2020 for reise rundt i forfatter Fjodor Dostojevskijs fotspor, samt dra i Russlands vakre teatre og balletsaler.

— Men så kom korona og alt ble satt på vent. Jeg krysser fingrene for at både årets prisvinner og jeg kan få brukt reisestipendet i 2022! 

Nominer din kandidat

Du kan nominere din kandidat på epost til post@mediedager.no frem til 14. april. Du bør legge ved gode eksempler fra kandidatens virksomhet som skribent, debattant eller formidler.