7. april 1990 var passasjerskipet Scandinavian Star på vei fra Oslo til Frederikshavn. På natten begynte det å brenne. 159 mennesker mistet livet, 136 av dem norske. Båten brant i 38 timer, i flere ulike branner, mens politiet kun gransket 1,5 timer av hendelsesforløpet. De konkluderte med at brannen ble påsatt, av en mann som selv omkom lenge før de siste brannene startet. De færreste har slått seg til ro med denne forklaringen, og saken har versert i rettssystem, gjenopptakelseskommisjon og dokumentarjournalistikken i mange år.

Våren 2020, 30 år etter katastrofen, vises True Crime-serien om katastrofebrannen på NRK. Danish Documentary og Nordisk Films fiksjonsavdeling har gått sammen om å produsere serien, med bl.a. støtte av NRK. Teamet som står bak den påkostede produksjonen er Mikala Krogh, dokumentarfilmskaper, Lars Halskov, journalist fra Politiken og Nikolaj Scherfig, manusforfatter bl.a. av Broen. De kommer til Nordiske Mediedager for å gi oss et innblikk i arbeidet bak den dramatiske serien.

Hva skjer når man forener dokumentarens verden med fiksjonens? Hvordan har de jobbet? Og ikke minst, vil vi noen gang få svar på hva som faktisk skjedde? Hvem som eide skipet? Hvem som startet brannene og hvorfor?

Foto: Per Løchen/NTB