I samarbeid med Bergen Journalistlag og Bergen International Film Festival (BIFF) viser Nordiske Mediedager dokumentarfilmen The Brink i forkant av åpningen av Nordiske Mediedager.

Filmen vises på Bergen Kino i Magnus Barfot sal 1. Etterpå vil filmskaper Alison Klayman møte kulturredaktør Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende til på scenen. Samtalen ledes av forfatter og kulturjournalist i BA, Ørjan Nilsson.

FILMOMTALE: Steve Bannon var Donald Trumps strategiske og politiske rådgiver i valgkampen og senere i Det hvite hus. Han måtte gå etter kontroversielle uttalelser som ble lagt i munnen på presidenten etter konfrontasjonene i Charlottesville i august 2017. Bannon var en noe obskur skikkelse innen amerikansk filmproduksjon lenge før han ble ultra-høyre-rådgiver. Han holdt kontakt med filmmiljøet, og ble utfordret til å la seg portrettere av dokumentarfilmskaperen Alison Klayman. Hun fulgte ham i et år gjennom kongressvalget i 2018, og videre på turné i Europa for å mobilisere og forene ytre-høyre-partier i et forsøk på å vinne Europaparlament-valget 23. mai i de respektive landene.

I The Brink følges Bannon av Alison Klayman på turneen med hennes stadig nærværende kamera. Bannon blir gradvis mer avslørt og hans «ideologi» synes ikke å ha annen substans enn å fremføre hatefulle fordommer mot det han mener er fremmedelementer i USA og Europa. Vi følger ham i møter på hotellrom med kongresskandidater i USA, og med ultra-høyre-ledere i Frankrike, Italia, Ungarn, Belgia og Storbritannia, for å forberede neste valgkamptrekk.

Filmen maner frem mønstre Bannon benytter – hvor målet hans er til stadighet å være i mainstream media – for det er dette som er hans egentlige (og tilsynelatende eneste) strategi for å få mest mulig oppmerksomhet til å spre sine hensynsløse fordommer mot utvalgte grupper. Slik makter Klayman å sette hans metoder under lupen og vise mannens virkelige ansikt bak fasaden.

Etter forestillingen blir det debatt med Alison Klayman, Frode Bjerkestrand og Ørjan Nilsson med perspektiv på «The Brink». I tillegg vil de diskutere Bannons prosjekt og hvordan journalistikken skal møte slike bevegelser fra ytre høyre. Samtalen varer i ca. 40 minutter. 


Se hvordan Paul Lewis fra The Guardian - som står på scenen under Mediedagene fredag kl. 14.00 i Peer Gynt-salen - viser sine intervjuferdigheter i møte med Steve Bannon i The Brink.

Filmen er en oppkjøring til åpningen av Nordiske Mediedager i Grieghallen kl. 18.00 samme dag.

Arrangementet er åpen for alle – inngang kr. 90,-
Medlemmer av Norske Journalistlag – fri entré.
Personer med adgangspass til Nordiske Mediedager – fri entré

Denne programposten er et samarbeid mellom Nordiske Mediedager, Bergen Journalistlag og Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

---

 

Her kan du kjøpe deltakerpass til Nordiske Mediedager.

Medvirkende

Moderator Speakers
Alison Klayman
(Filmskaper)
Frode Bjerkestrand
(Kulturredaktør og kommentator)
Ørjan Nilsson
(Forfatter og journalist)